top of page

Pantha du Prince & The Bell Laboratory,
LP2, Rotterdam, 20 april 2013
beeld: Robert Tjalondo
door: Kees Schreuders

​gepubliceerd in: Jazzenzo

 

Pantha du Prince is de alias voor de Duitse dj en producer Henrik Weber. De bakens voor zijn werkgebied liggen ergens bij minimal techno, eigentijds klassiek en elektronische muziek. Kenmerkend is dat hij vaak zelfgemaakte opnames van buitengeluiden in zijn composities verwerkt. Tijdens een bezoek aan Oslo raakte hij gefascineerd door het geluid van de kerkklokken die hij in de stad hoorde luiden.
 

Pantha du Prince (Henrik Weber) en The Bell Laboratory gaven een concert tijdens het Red Ear Festival in Rotterdam.

Gebaseerd op die klanken ontwikkelde hij een project in samenwerking met het Noorse Bell Laboratory. Een soort gelegenheidsklokkenorkest met een keur aan slaginstrumenten: xylofoon, marimba, buisklokken, drums, percussie, gongs, belletjes, steeldrum en een heus, drieduizend kilo wegend carillon met vijftig bronzen klokken. Het project kreeg zijn definitieve vorm in het album: ‘Elements Of Light’, dat bestaat uit een in  vijf stukken opgebouwde suite. Dit werk werd deze avond integraal uitgevoerd.

Red Ear Festival
Dit bijzondere project deed Rotterdam aan in het kader van het Red Ear Festival, dat zichzelf afficheert als het festival voor avontuurlijke muziek. Diverse locaties op de Wilhelminapier vormden gedurende het weekeinde het podium voor dit festival. Voor dit optreden was dat de kelderachtige ruimte LP2. Qua geluid leende deze ‘harde’ ruimte zich prima voor dit concert.

Er werd ‘klein’ en ceremonieel begonnen. Vanuit een mist verscheen het zestal, gekleed in lange schorten, handbellen luidend op het podium. Het inleidende motief werd zo gezamenlijk centraal op het podium gespeeld,  voordat ieder, één voor één achter zijn instrumenten kroop. Weber begon met dromerige drones waar vervolgens diverse geluidssculpturen als een soort coulissen in en uit het klankbeeld schoven. Het carillon markeerde steeds de themamotieven.

Langzaam deinend ontstonden pulserende melodieën. Door met de basdrum geleidelijk accenten te gaan leggen en deze met de hi-hat op de afterbeat te versterken, ontstonden in combinatie met de diep doordeinende bassen de voor dance kenmerkende, hypnotische beats. Als de beat weer met rust werd gelaten, verschoof de klankkleur van euforisch naar introspectief. In deze rustige passages zweefden de boventonen als een delicaat tapijt boven de muziek.
De liveuitvoering van elektronica in combinatie met een scala aan resonerende geluiden en de fasering tussen spanning en ontspanning in de compositie hielden het geheel knisperend en boeiend.
Afsluitend liepen de mannen wederom handbel luidend tussen het publiek door en rondden zo Webers eredienst gepast af.

Gewaagd
Een geslaagde avond met een verrassende en gewaagde mix van techno, klassiek en de gewijde klank van klokken. Een meditatie die zowel ijl tintelend, als vet groovend kon klinken.
Het was jammer dat het concert na iets meer dan een uur was afgelopen en Weber zich na de toegift kwam verontschuldigen, omdat er geen repertoire meer was.

 

Impressie van een uitvoering van Elements Of Light
door Pantha du Prince & The Bell Laboratory.

Pantha du Prince serveert een meditatieve groove

bottom of page