top of page

Bimhuis Amsterdam, 16 oktober 2013
beeld: Maarten Jan Rieder
door: Kees Schreuders

​gepubliceerd in: Jazzenzo

 

Wie de doopceel van de Zweedse pianist Martin Tingvall licht, ontdekt een eclectisch muzikant. Opgeleid als jazzmusicus,speelt hij in trioverband, maar ook solo. Daarnaast componeert hij voor anderen (onder andere Udo Lindenberg), voor films (onder meer ‘Tatort’) en reclames. Hij houdt blijkbaar van veelzijdigheid en afwisseling.

Martin Tingvall, Omar Rodriguez Calvo en Jürgen Spiegel in het Amsterdamse Bimhuis.

Het Tingvall Trio wordt altijd in een zucht genoemd met E.S.T., het pianotrio van de overleden Zweed Esbjörn Svensson. Pianist Tingvall heeft daar blijkbaar weinig moeite mee en lijkt dat eerder nog te willen onderstrepen. Zo speelde hij mee in de E.S.T.-hommage tijdens het North Sea Jazz Festival van afgelopen jaar. Het lijkt er op of hij juist de weg die E.S.T. ingeslagen had, verder wil onderzoeken en doortrekken. Als je dit trio daarom als epigonen wegzet, doe je het veel te kort. Daar is het te enthousiast en te oorspronkelijk voor.

Het driemanschap speelt met de mentaliteit van een rockband. Vol energie en met intensiteit het publiek begoochelen, dat is de missie. En die kunst verstaat het Tingvall Trio.

Caleidoscopisch
Aanstekelijk frisse composities, caleidoscopisch opgebouwd uit contrasterende motieven, frasen en ritmes. Er wordt geput uit een veelheid aan invloeden: Zweedse volksmuziek, pop, rock, blues, hip-hop, drum ’n bass, flamenco en jazz. Maar het idioom blijft jazzgeschoeid. Waarin vaak - of trappelend, of meanderend - naar een euforische climax wordt gewerkt.

Meer dan op de albumopnames blijkt de rol en invloed van de opmerkelijke Duitse drummer Jürgen Spiegel. Zowel in het totale klankbeeld als de uitvoering van de composities speelt hij een zeer nadrukkelijke en vaak bezwerende rol. Niet bij uitstek een jazzdrummer, maar wel sterk beïnvloed door de drum ’n bass, waarbij hij relatief veel gebruik maakt van z’n trommels. Met een vaak gejaagde groove wurmt hij zich steeds weer via een andere weg in de dynamiek van de avond.

De Cubaanse contrabassist Omar Rodriguez Calvo is de verbindende horizon tussen de vaak hamerende verticalen van piano en trommels. Met name in de meer down-tempostukken speelt hij aangenaam op de voorgrond. Hij zorgt voor de balans en consolidatie in het trio, waardoor het nooit ontspoort.

Er zijn veel muzikale changementen die je aandacht weten vast te houden. Door de afwisseling en verschuivingen in ritme en melodie en de altijd op de loer liggende crescendo’s, blijft het boeiend. En tussentijds zijn daar steeds weer die lyrische thuiskomende refreinen. Dat alles bij elkaar opgeteld en de bijkomende jeugdige en ongegeneerde bravoure werken bijzonder aanstekelijk.

Hoeveel
Er zijn soms momenten waarop je je afvraagt hoeveel slagen, hoeveel noten, hoeveel akkoorden, hoeveel intensiteit en afwisseling kan je op een avond aan? Die vraag verdampt echter meteen door de geestdrift van de drie. Onontkoombaar ga je mee in de flow van enthousiasme. Het Tingvall Trio schiet vanuit de onderbuik en laat je geen tijd voor reflectie. Het doel is speelplezier en het publiek daar deelgenoot in laten zijn. En in die missie slagen de drie met glans.

Tingvall Trio betekent een zinderende avond, die werkt als een shot multivitamine.

 

 
 
 

Tingvall Trio schiet vanuit de onderbuik

bottom of page